Kunstwerk in de open ruimte. Ontdek PURE Z33 van Christian Bakalov.

In najaar 2022 slaan Z33 en woonproject De Bonnefant de handen in elkaar voor een indrukwekkend kunstwerk in de openbare ruimte. Tussen beide gebouwen is het werk PURE Z33 van de Bulgaarse danser en kunstenaar Christian Bakalov. 

Christian Bakalov (BE/BG) is een installatiekunstenaar die indrukwekkende omgevingen maakt waarin onze zintuigen de hoofdrol spelen. PURE houdt het midden tussen beeldende kunst en performance, genereert interacties tussen lichamen en objecten en creëert situaties waarin het publiek en de installatie een gelijke functie hebben in een gemeenschappelijk kunstobject.
Als entree zet dit kunstwerk de toon voor de gehele expo Fitting In bij Z33. De diversiteit van kleuren verwijst naar maatschappelijke diversiteit (cf regenboogvlag). Net zoals het licht in een prisma gebroken wordt in zeer verschillende kleuren toont deze installatie (en de expo) hoeveel verschillende mensen er deel uitmaken van dezelfde wereld.
De linten worden gespannen boven de Bonnefantenstraat en benadrukken de verbindingen tussen binnen en buiten het museum, en de concrete ervaring van ontmoeting en aanraking. Door de linten door te trekken tot buiten verbindt de installatie zich rechtstreeks met de stad en haar typische meerstemmigheid.
 
Eens in het museum, wandel je binnen in een woud van licht, geluid en gekleurde linten. De installatie omarmt en streelt de bezoeker. Het wandelen doorheen de verschillende linten veroorzaakt een dynamische, vloeiende ervaring van kleuren. Ze nodigt de toeschouwer uit om op een vloeibare manier identiteit te benaderen van jezelf en anderen. Je wordt herinnerd aan een haast kinderlijke onbevangenheid die openstaat voor elke mogelijke ontmoeting. Je zintuigen worden geactiveerd voor de hele expo en je betreedt een ‘bos’ van diversiteit en meerstemmigheid.
 
Co-curator Marnix Rummens over dit werk: “Het werk van Bakalov begint al op straat, met gekleurde linten die hij vastknoopt aan de appartementen aan de overkant. Die lopen door tot in de entreehal en door de lange gang van Z33. Dat is de perfecte binnenkomer voor mij. Het is als een douche waar je moet doorlopen. Zintuiglijk ben je meteen opgeladen. We zijn vaak zo gestresseerd, we leven zoveel in ons hoofd, en dit werk opent de perceptie omdat die linten je echt aanraken. Het is ook een beetje een prisma-metafoor: zoveel kleuren, zoveel mensen, zoveel identiteiten — als een lichtstraal die gebroken wordt en die eindigt in een bos van hangende lintjes.”
 
Biografie Christian Bakalov:
Na zijn studie aan de Balletschool van Sofia Opera in Bulgarije, begon Christian Bakalov zijn danscarrière in Frankrijk bij het Jong Ballet van Frankrijk en CCNN van Nantes. Sinds 2009 woont en werkt hij in Brussel waar hij deelneemt aan de opening van de onafhankelijke ruimte Volksroom onder leiding van Ivo Dimchev. We kennen hem vooral als performer van Ivo Dimchev, Jan Fabre en Miet Warlop. In 2013 begon hij met de ontwikkeling van zijn eerste immersieve performatieve installatie BRIGHT, waarin het publiek de hoofdrol speelt. Bakalov vervaagt de grenzen tussen performatieve actie en installatie. Hij ontwikkelt een reeks immersieve methoden om het publiek in een parallel universum te introduceren door door hen één op één aan te spreken via verschillende zintuigen.
 
PURE Z33 is een immersieve installatie (multimedia materialen: textiel linten, licht, geluid): in opdracht van Z33, 2022
Onderdeel van de expo: Fitting In. Van 2/10/2022 tot 26/2/2023 in Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur.

Verlaagd btw-tarief: 6% ipv 21%
Lees meer
Bezoek ons modelappartement
Maak een afspraak
Download onze brochures
Download